Wednesday, April 18, 2007

Sofia-Bulgaria





























Μια γευση απο Σοφια. Ομορφα κτιρια και λιγοτερο ομορφοι ανθρωποι. Ενας συνδιασμος κιτς και ανερχομενου εξευρωπαισμου , συναλλαγες με leva λιγοτερο με ευρω..αερατο στυλ για τις μικρες με τακουνι στυλετο πρωι πρωι -η πουλια και ο αυγερινος πανω τους ειτε αγοραζουν ψαρι στην αγορα ειτε stefanel και gypsy στυλ για τις μεγαλυτερες καταλοιπο μιας αλλοτινης εποχης που ακομα δεν εχει φυγει απο πανω τους. Γρι αγγλικα , ουτε μια πινακιδα...σε εστιατοριο με αγγλικο sign η σερβιτορα μας κοιταγε σαν εξωγηινα οντα..χωρις λεξικο δεν επιβιωνεις εκει...εμεις την παλεψαμε μονο ρωτωντας τις reception ξενοδοχειων που βρισκαμε μπροστα μας και παλι...κουτσα στραβα. Τι να πω και για τις ταριφοδιαδρομες του τρομου!! Ο ενας ταξιτζης δεν καταλαβαινε ουτε την αγγλικη ονομασια του Μεγαρου μουσικης για να μας παει εκει-ουτε τη Βουλγαρικη! με σηματα καπνου και ακροβατικες κινησεις φτασαμε εγκαιρως για τη συναυλια. Ο αλλος ταριφας απλα μας εβγαλε εξω κακην κακως λεγοντας κατι σε: no english-out!
Κατα τα αλλα πολυ πολυ φθηνα..αξιζει για ψωνια ειδικα δερματινα και γενικα αν μενεις θεσσαλονικη ειναι οτι πρεπει ολα μιση τιμη και ακομα πιο κατω.
Τα αξιοθεατα ειναι ολα συγκεντρωμενα σε μια περπατητη ακτινα και αυτο ειναι οτι καλυτερο. Η Σοφια οπως ενημερωθηκα ειναι φτιαγμενη συμφωνα με το Κουμμουνιστικο τριγωνο της αφθονιας-κρατους-φιλοξενιας. Η αγορα-το Δημαρχειο και ενα μεγαλο Ξενοδοχειο απαρτιζουν αυτο το τριγωνο . Μαλιστα πανω στο Δημαρχειο καποτε υπηρχε ενα κοκκινο αστερι που τωρα εχει εξαγορασει η Heineken! το αστερι στη μπυρα..
Περασαμε και απο τις εργατικες κατοικιες...εξαθλιωση..απιστευτη ..μπαλκονακια ετοιμορροπα σε τεραστιες τερατωδης πολυκατοικιες εξαμβλωματα..που αναρρωτιεσαι ποτε θα καταρευσουν ...λιγα ρουχα στα μικροσκοπικα μπαλκονακια και απεναντι αφισες στους δρομους που διαφημιζουν τουριστικα θερετρα με πισινες και δεντρα....αυτη η εικονα μου καρφωθηκε στο μυαλο. .
Φανταστηκα ενα μεσηλικα στριμωγμενο στο σαλονακι του με τη γυναικα του διπλα να σιδερωνει και ο ατμος να του σκεπαζει την οθονη της μικρης τηλεορασης την ωρα των ειδησεων. Μοναδικη του απολαυση οταν εκεινη φευγει να περνει τα κυαλια που του χαρισε καποτε ενας φιλος και να κοιτα την αφισα για ωρες κρυμμενος στις κουρτινες..να βυθιζεται στην πισινα και να πινει το κοκτειλ μπανανα-ανανα καθε μερα στις 5.00 και να ξεφευγει και να νοσταλγει και να ονειρευεται...

2 Comments:

Blogger Adomiel said...

Το τέλος όλα τα λεφτά λέμε...! Έφτιαξες ατμόσφαιρα πάλι...! ;-)

9:34 AM  
Blogger Esther said...

Με συνεπαιρνει...ξερεις εσυ..

1:44 PM  

Post a Comment

<< Home